Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ενεργειακή αξιοποίηση των ταρατσών

του Σάκη Καβακόπουλου*

Πρόταση στη συνάντηση της Δευτέρας 27 Ιούνη 2011 κατά την πρώτη παρουσίαση της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. 

Αγαπητοί φίλοι και εν δυνάμει συνεταίροι.

Η συμμετοχή μου στην πρωτοβουλία είναι η εξής:

Προτείνω και προσκαλώ για την δημιουργία συνεταιριστικής επιχείρησης με αντικείμενο την ενεργειακή διαχείριση των δωμάτων των πολυκατοικιών της πόλης μας και του ευρύτερου αστικού ιστού, καθώς  η επερχόμενη κλιματική αλλαγή είναι βέβαιο πως απαιτεί γενναίες αποφάσεις στη διαχείριση του μικροκλίματος των πόλεων της Μεσογείου. Όπως και να το κάνουμε η πόλη έχει μια άνω όψη, αυτή που δέχεται την ηλιακή θερμική ακτινοβολία και είναι μέχρι σήμερα άχρηστος χώρος, απαξιωμένος, σε καμιά χρήση δηλαδή, με προβλήματα σε βάρος του δημοσίου και χρήσιμου χώρου.
Εάν θέλουμε στο μέλλον να είμαστε σε βιώσιμη κατάσταση πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός της θερμικής νησίδας και της ενεργειακής σπατάλης.
Αυτό το ίδιο το γεγονός, αυτή η νέα ανάγκη, ανοίγει νέους ορίζοντες στην τοπική συνεταιριστική οικονομία.
Η επιχείρηση θα έχει την ευθύνη της φύτευσης αλλά και της συντήρησης των ταρατσών καθώς και την ενεργειακή εκμετάλλευσή τους με την τοποθέτηση των ΑΠΕ (για παραγωγή και πώληση ηλεκτρικού ρεύματος) σε μια κλίμακα που θα επιτρέψει την κάθετη οργάνωση της (σε συνεταιριστικής / συνεργατικής) και γι αυτό θα απαιτήσει τη συμμετοχή πολλών επαγγελματιών, καθώς και των επιτροπών των πολυκατοικιών ως συνεταίρων.
Η τεράστια υπεραξία που θα δημιουργηθεί στην αγορά των ακινήτων και στην κατοικία, δεδομένου ότι θα μειωθεί η ενεργειακή σπατάλη και θα γίνουν τα ακίνητα ελκυστικότερα, με την παράλληλη αποκατάσταση του μικροκλίματος στο οικολογικά επιθυμητό επίπεδο και τον εμπλουτισμό της βιοποικιλότητας με την έλευση πρώτα των πουλιών και κατόπιν και άλλων ειδών, είναι που θα φέρει και τα συνεταιριστικά κέρδη καθώς και την απασχόληση, σε επίπεδο ευρύτερης πόλης.
Η ανάπτυξη του σχεδίου που σας περιέγραψα αναμένει τη συμμετοχή σας για την περαιτέρω διαμόρφωσή του, καθώς και για τη συνεταιριστική του δομή θα απαιτηθεί συνεχής διαβούλευση από τους συμμετέχοντες.

* Ο Σάκης Καβακόπουλος είναι αντικέρ, συλλέκτης

1 σχόλιο:

  1. σχολιο μου σε ομαδα στο FaceBook,
    "Πράσινες Στέγες Ελλάδος - Green Roofs Greece"

    "ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΩΡΑ !! OIKOΣΤΕΓΕΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ! ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!"

    Καλημέρα σε όλους τους φίλους που θέλουν να φυτευθούν οι ταράτσες των Μεσογειακών πόλεων.
    Στην Θεσσαλονίκη έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα την ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο η οποία φιλοδοξεί να μεταφέρει την ιδέα και την πράξη της συνεργατικης και αλλυλεγγειας οικονομίας.
    Μέσα από αυτην πρωτοβουλία, κάνω ένα κάλεσμα για την δημιουργία της πρώτης συνεταιριστικής επιχείρησης με αντικείμενο την φυτοκαλυψη των δωματων της πόλης μας.
    Πιστεύω στο εγχείρημα και θα το προβαλω στην φετινη ΔΕΘ,μαζί με τους εκλεκτούς φίλους και συνεργάτες της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.
    Μπείτε στο: prwskalo.blogspot.com και σχολιαστε στο εγχείρημα για να το σχεδιάσουμε όλοι μαζί.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
    Σακης Καβακοπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή