Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Συνεργατισμός και Κοινωνική Οικονομία στην Νίκαια

του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας στην Αττική συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον όσων θέλουν να συναντηθούν και να συζητήσουν τις σύγχρονες εξελίξεις για τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ & την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Την συνάντηση-συζήτηση οργανώνουν το ΟΙΚΟΡΑΜΑ (Κοινότητα Οικοαναπτυξιακών Πρωτοβουλιών) και η Ομάδα Εργασίας του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας, την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011, 20.00.
Μετά την ίδρυση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών (ΟΚΠ) και την Πανελλαδική ολομέλεια στις 16 Απρ 2011 στην Αθήνα, σύλλογοι, ΜΚΟ και κάθε είδους κοινωνικές οργανώσεις, συσπειρώνονται και αυτοργανώνονται. Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ είναι ανοικτό και ακολουθεί το νέο διοικητικού στις 12 περιφέρειες της χώρας, με 11 θεματικές ομάδες εργασίας, το καθένα. Στόχος είναι η δικτύωση, η μελέτη κι επεξεργασία θεμάτων που αφορούν τη Κοινωνία Πολιτών και τις Οργανώσεις και κυρίως η λειτουργία ως πομποδέκτης μηνυμάτων από και προς όλη την Ελλάδα ώστε να ακούγεται η φωνή της κοινωνίας πολιτών και να καθίσταται ουσιαστική η παρέμβασή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
 
Οι θεματικές ομάδες του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ είναι: 1) Δικτύωση – Επικοινωνία, 2) Περιβάλλον, 3) Υγεία – Πρόνοια, 4) Παιδεία - δια βίου μάθηση, 5) Πολιτισμός, 6) Πολιτική προστασία, 7) Κοινωνική Αλληλεγγύη - Ανθρώπινα δικαιώματα, 8) Συνεργατισμός & Κοινωνική Οικονομία, 9) Μετανάστες, 10) Τοπική αυτοδιοίκηση, 11) Ελληνισμός της διασποράς (www.oikosocial.gr).
Μετά το Συνέδριο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης & κοινωνικής επιχειρηματικότητας» που οργάνωσε το ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ στις 30 Μαϊου 2011 στην Παιανία Αττικής όπου μεταξύ άλλων παρουσιάσθηκε το ΚΟΙ.Σ.Π.Ε Φωκίδας, η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων ΕΔΡΑ, έγινε απολύτως σαφές ότι η προώθηση των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης είναι ένα από τα μέσα για την επίτευξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι ο τρόπος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών είναι διαφορετικός από τις κεφαλαιουχικές εταιρίες, καθώς και ότι στην κοινωνική οικονομία ο σκοπός είναι η ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών και όχι η μεγιστοποίηση κέρδους για να διανεμηθεί σε μετόχους.
Αν στον Ορθολογικό Αστικό Χώρο οι Συνεταιρισμοί είναι μια διέξοδος, στην Οργανική Αγροτική Κοινωνία οι Συνεταιρισμοί είναι η επιβαλλομένη από τις συνθήκες μοναδική οικονομική διαδικασία που προσφέρει δυνατότητες τοπικής αγροτικής ανάπτυξης για όλη την κοινωνία.
Το επόμενο ραντεβού για θέματα και προβληματισμούς για τον Συνεργατισμό και την Κοινωνική Οικονομία είναι την Τετάρτη, 29/6/2011, στην Π. Τσαλδάρη 10, Νίκαια. Πληροφορίες: κα Μ. Σουπιώνη- 6984457249, ΟΙΚΟΡΑΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου