του Δημήτρη Μιχαηλίδη
Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011, στις 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10) το ΟΙΚΟΡΑΜΑ (Κοινότητα Οικοαναπτυξιακών Πρωτοβουλιών) και η Ομάδα Εργασίας του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας, οργανώνουν συνάντηση-συζήτηση με θέμα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Εκτός από την πολύ σημαντική επιλογή του ΟΗΕ να ανακηρύξει το 2012 «Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών», τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προσπαθεί να κάνει παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο των Αγροτικών Συνεταιρισμών, όσο και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παρεμβαίνει στην Κοινωνική Οικονομία με την θέσπιση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης.
Η Υπουργός Εργασίας επεσήμανε για το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ «Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία ίδρυσης του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με δεδομένες τις σημερινές δύσκολες συνθήκες στον τόπο μας. Θεωρώ ότι η κοινωνία των πολιτών θα συμβάλει ιδιαίτερα στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, καθώς τα μέλη του Παρατηρητηρίου μπορούν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στο κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας. Και πιστεύω ακράδαντα ότι η επένδυση στο κοινωνικό κεφάλαιο είναι αντίδοτο στην κρίση». Λούκα Κατσέλη, 16/4/2011.
Σήμερα όπως και σε παλιότερες οικονομικές κρίσεις, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις ευημερούν και αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους, επιφέροντας διπλά οφέλη σύμφωνα με τον ρόλο που διαδραματίζουν, κοινωνικό και επιχειρηματικό. Ιδιαίτερα επισημαίνεται η συμβολή των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην αναχαίτιση κρίσεων όπως, της μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική του 1930, στην Γερμανία και την Ιαπωνία, αλλά και στην Σουηδική και Φιλανδική κρίση κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ενδεικτικά η έκθεση του Διεθνούς Γραφείο Εργασίας (I.L.O) αναφέρει για τις ευημερούσες οικονομίες της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας. (μετάφραση από το Δίκτυο ΚΑΠΑ www.diktio-kapa.dos.gr) «Η σοβαρή εμπειρία της ύφεσης στη Φινλανδία (αρχές ’90), μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οδήγησε την ανεργία πάνω από 20%. Η απάντηση ήταν ένα «νέο κύμα» προώθησης και υποστήριξης των συνεταιρισμών εργαζομένων από το Υπουργείο Εργασίας και το Φινλανδικό Συνεταιριστικό Κίνημα το οποίο οδήγησε στην σχεδίαση πάνω από 1.200 συνεταιρισμών εργασίας, επιτρέποντας να επιστρέψουν οι άνεργοι άνθρωποι στην εργασία.» «Στη Γερμανία, ο συνεταιρισμός είναι το επιχειρηματικό μοντέλο, που φαίνεται να εξασφαλίζει την σταθερότητα και την ασφάλεια στις δύσκολες στιγμές. Υπάρχουν 8.000 συνεταιρισμοί με περίπου 20 εκατομμύρια μέλη. 250 συνεταιρισμοί δημιουργήθηκαν το 2008 (έτος κρίσης), ένας αριθμός διπλάσιος από αυτούς που ξεκίνησαν το 2007»
Η Σουηδία διαθέτει ένα δίκτυο 25 συνεταιριστικών αναπτυξιακών οργανισμών από το 1985που έχουν ως σκοπό την προώθηση των συνεταιρισμών εργαζομένων. Υποστηρίζουν την εκκίνηση 200 με 400 νέων συνεταιρισμών κάθε χρόνο. Υπάρχουν περίπου 500 συνεταιρισμοί ως μέλη του Συνδέσμου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συνεταιρισμοί εργαζομένων. Ωστόσο, δεν περιορίζονται σε συνεταιρισμούς των εργαζομένων αλλά προωθούν και άλλους τύπους, όπως των καταναλωτών, των παραγωγών ή συνεταιρισμών πολλαπλών σκοπών». Με την ίδρυση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών σύλλογοι, ΜΚΟ και κάθε είδους κοινωνικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, συσπειρώνονται και αυτοργανώνονται. Οι θεματικές ομάδες του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ είναι: 1) Δικτύωση – Επικοινωνία, 2) Περιβάλλον, 3) Υγεία – Πρόνοια, 4) Παιδεία - δια βίου μάθηση, 5) Πολιτισμός, 6) Πολιτική προστασία, 7) Κοινωνική Αλληλεγγύη - Ανθρώπινα δικαιώματα, 8) Συνεργατισμός & Κοινωνική Οικονομία, 9) Μετανάστες, 10) Τοπική αυτοδιοίκηση, 11) Ελληνισμός της διασποράς (www.oikosocial.gr). Μετά το Συνέδριο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» που οργάνωσε το ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ (30/5/2011), το επόμενο ραντεβού για θέματα και προβληματισμούς για τον Συνεργατισμό και την Κοινωνική Οικονομία είναι την Τετάρτη, 29/6/2011, στην Π. Τσαλδάρη 10, Νίκαια. Πληροφορίες: κα Μ. Σουπιώνη- 6984457249, ΟΙΚΟΡΑΜΑ. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου