Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Ενεργειακοί συνεταιρισμοί για τις εταιρείες ή για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία;

Κριτική στο σχέδιο νόμου για τις Ενεργειακές Κοινότητες από την ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22.6.2017

To σχέδιο νόμου για τις «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις», για το οποίο ορίστηκε δημόσια διαβούλευση  λίγων ημερών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τώρα κλείνει οριστικά τη Δευτέρα 26.6, δυστυχώς -σύμφωνα με την ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.- δεν ανταποκρίνεται σε όσα τόσο καιρό προσδοκούσαν οι πολίτες που επιζητούν την ενεργειακή στροφή σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και την ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Η κατ’ αρχήν θετική νομοθετική πρωτοβουλία θα μπορούσε να δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη των ενεργειακών συνεταιρισμών, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Τελικά, όμως, όχι μόνο δίνει συντριπτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες που έχουν άδεια λειτουργίας στο σύνολο της επικράτειας αλλά αποτελεί και τη μεγαλύτερη δυνατή προσφορά που θα μπορούσε να γίνει προς τον ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα της ενέργειας.
Οι μεγάλες ανώνυμες εταιρείες και πολυεθνικές, αξιοποιώντας την πρόβλεψη ότι μέλη μιας «Ενεργειακής Κοινότητας» μπορούν να είναι και «νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου», μπορούν να στήσουν κερδοσκοπικές «Ενεργειακές Κοινότητες» παντού, και σε συνδυασμό με τον Ν. 1667/86, να μοιράζουν τα κέρδη τους χωρίς να αλλάξουν τίποτε από τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους.
Αντίθετα, οι «Ενεργειακές Κοινότητες» περιορίζονται ασφυκτικά με τρείς τουλάχιστον τρόπους: α) γεωγραφικά, β) σε ότι αφορά τα μέλη τους και σε γ) σε ότι αφορά τα ανώτατα όρια εγκατεστημένης ισχύος.
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου ενώ απλώνει το χαλί να περάσει το μεγάλο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο και περιορίζει ασφυκτικά τις «Ενεργειακές Κοινότητες», στο άρθρο 10 προβλέπει οικονομικά κίνητρα που μόνο σε μη κερδοσκοπικά εγχειρήματα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας θα δικαιολογούνταν να παρέχει.
Συμπερασματικά, οι βασικές προβλέψεις των άρθρων 1, 2, 4 και 10 του σχεδίου νόμου πρέπει να αναιρεθούν, με τον αποκλεισμό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ως μελών των «Ενεργειακών Κοινοτήτων». Αν δεν συμβεί αυτό, καλύτερα να αποσυρθεί συνολικά το Σ/Ν, αφού ο ιδιωτικός κερδοσκοπικός τομέας της ενέργειας μπορεί να συνεχίσει και χωρίς νέα εργαλεία να έρχεται σε σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες και την αειφόρο προοπτική.  

Η ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο κατέθεσε έγκαιρα τις αναλυτικές προτάσεις της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου