Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Το Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κ. Μακεδονίας δεν συμμετέχει στο Συνέδριο της Αθήνας

Το Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κ. Μακεδονίας δεν συμμετέχει στο Συνέδριο της Αθήνας

Δίνει έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Δελτίο Τύπου 3.6.2016

Το Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ) Κεντρικής Μακεδονίας την 1η Ιούνη 2016 πραγματοποίησε τη 2η προσυνεδριακή του ημερίδα-συνέλευση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ), ενόψει και του σχετικού συνεδρίου στις 10-12 Ιουνίου στην Αθήνα.
Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του συνεδρίου διατυπώθηκαν ενστάσεις κύρια από την μεριά των κοινωνικών συνεταιρισμών, τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τον στόχο του εγχειρήματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχημάτων αυτών δήλωσε πως δε θα συμμετείχε τόσο στην περιφερειακές διαδικασίες όσο και στο κεντρικό συνέδριο στην Αθήνα, σε ένα συνέδριο όπου όλα ήρθαν “από τα πάνω” - ορίστηκε το πλαίσιο, στήθηκαν οι επιτροπές και οι υπόλοιποι κλήθηκαν απλά να συμμετάσχουν.Μετά από συζήτηση και μια ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης, που έγινε τόσο στο εσωτερικό του Παρατηρητηρίου Οργανώσεων ΚτΠ Κ. Μακεδονίας όσο και στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου, επέτρεψε στις οργανώσεις της ΚΑΛΟ να επανεξετάσουν τη θέση τους και να συμμετάσχουν. Δήλωσαν δε την απόφασή τους να εργαστούν και να υποστηρίξουν τη διαδικασία του επερχόμενου συνεδρίου μόνο αν έχει τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης και συμμετοχής “από κάτω προς τα πάνω”.
Συμφωνήθηκε να ξεκινήσει για ένα τετράμηνο μια πρωτότυπη και καινοτόμα διαδικασία διαβούλευσης, με κύρια χαρακτηριστικά τη διαφάνεια, τη συλλογικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα όλων των πιθανών εταίρων και εμπλεκόμενων στα θέματα της κοινωνικής οικονομίας.
Οι περιφερειακές συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε νομό της περιφέρειάς μας, έδωσαν το στίγμα της διάθεσης για συμπόρευση και συνεργασία όλων των σχημάτων που δραστηριοποιούνται στα θέματα της κοινωνικής οικονομίας, υπό τους όρους που έθεσε το Παρατηρητήριο Οργανώσεων ΚτΠ Κ. Μακεδονίας.
Παράμεναν όμως ακόμα σοβαρά ανοικτά θέματα, τα οποία έπρεπε να εντοπιστούν και διευκρινιστούν άμεσα, για να μπορεί να έχει συνέχεια η πολύ καλή δουλειά που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας. Τα ανοικτά αυτά ζητήματα ήταν και παραμένουν:
- Η συμμετοχή των περιφερειακών Παρατηρητηρίων ως δομών και ο ρόλος τους στο συνέδριο του Ιουνίου.
- Η διασφάλιση πως στην κρίσιμη τρίτη μέρα του συνεδρίου θα δοθεί ίσος χρόνος διατύπωσης και υποστήριξης της “άλλης” άποψης και πρότασης και ότι δε θα είναι κλειστό σε προτάσεις που θα κατατεθούν εμπρόθεσμα, όπως η δική μας. .
Τα παραπάνω ερωτήματα αποτελούσαν σκέψεις και προβληματισμούς των οργανώσεων μας και οι απαντήσεις και διευκρινίσεις τον βασικό άξονα για τη συμμετοχή μας στο συνέδριο.
Η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έχει να επιδείξει μια σειρά από καλές πρακτικές στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, έχει να παρουσιάσει μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα ενεργοποίησης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών και αποτελεί ένα καθημερινό κοινωνικό εργαστήριο, μέσα από το οποίο γεννιούνται νέα σχήματα ΚΑΛΟ και υλοποιούνται σχεδιασμοί των κοινωνικών συλλογικοτήτων μας.
Σε αυτό το θετικό κοινωνικό πλαίσιο, παρά την κρίση και την αδιαφορία της πολιτείας, πιστεύουμε πως ενισχύουμε την κοινωνική οικονομία όχι μόνο με θεωρία και σκέψεις, αλλά κύρια με έργα και πράξεις προς όφελος των πολιτών και της τοπικής μας κοινωνίας.
Για εμάς η συνεύρεση με τους κοινωνικούς μας συναγωνιστές από όλη την Ελλάδα ήταν μια μεγάλη πρόκληση, και αν ίσχυαν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις που θέσαμε, πιστεύαμε πως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στο συνέδριο, προς όφελος όχι απλά της δικτύωσης και της αλληλοπληροφόρησης, αλλά της ουσιαστικής δημιουργίας νέων μορφών διάδοσης και συνεργειών για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό καλέσαμε:
τους κεντρικούς διοργανωτές να μετατρέψουν το συνέδριο σε πραγματικά ανοιχτό σε ότι αφορά τα πάντα - πλαίσιο, στόχους και διαδικασίες,
να προσδιορίσουν καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης, συλλογικά αποφασισμένων κειμένων, που θα αναρτώνται στη σελίδα του συνεδρίου μόλις παραλαμβάνονται, και πάντως όχι αργότερα από τρεις μέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου, ώστε να αποτελέσουν τις βασικές συνιστώσες για την τελική απόφαση,
τα Περιφερειακά Παρατηρητήρια να προχωρήσουν σε έναν ισότιμο και ανοιχτό διάλογο πάνω σε όλα τα ζητήματα που θέσαμε, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά για όλους αποτελέσματα, καθώς και να εξετάσουμε τη διαχείριση των πραγμάτων από την επόμενη μέρα.
Δυστυχώς οι κεντρικοί διοργανωτές απάντησαν με τρόπο που δεν άφηνε κανένα περιθώριο συμμετοχής μας, και με αυτά τα δεδομένα μας οδήγησαν στην απόφαση μη συμμετοχής του Παρατηρητηρίου Οργανώσεων ΚτΠ Κ. Μακεδονίας στο Συνέδριο της Αθήνας στις 10-12 Ιουνίου.
Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι η 2η προσυνεδριακή ημερίδα-συνέλευση του Παρατηρητηρίου Οργανώσεων ΚτΠ Κ. Μακεδονίας ενέκρινε ομόφωνα τις θέσεις και τις προτάσεις του που αφορούν και στο κεντρικό συνέδριο και στην από εδώ και πέρα δράση του για την ενίσχυση και ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημείωση
-Επειδή υπάρχουν και άλλες ψευδεπίγραφες σελίδες και ομάδες, όσοι και όσες ενδιαφέρονται για τις δράσεις του Παρατηρητηρίου Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Κ. Μακεδονίας, τους ενημερώνουμε ότι η επίσημη σελίδα του στο facebook είναι η εξής:
https://www.facebook.com/paratiritiriokm/?fref=nf
-Το κείμενο θέσεων – προτάσεων του Παρατηρητηρίου Κ. Μακεδονίας
-Μια περίληψη του κειμένου αυτού υπάρχει ΕΔΩ.


--------------------------------------------------------------
Στο Παρατηρητήριο Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚτΠ) Κ. Μακεδονίας συμμετέχουν οι οργανώσεις:
“Αντιγόνη” -Κέντρο Πληροφόρησης & Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό την Οικολογία την Ειρήνη και τη Μη Βία
Action Art / Εικαστική Δράση -Εταιρεία για την προαγωγή της εικαστικής παιδείας της καλλιτεχνικής δημιουργίας της επικοινωνίας μέσω διαφορετικών μορφών τέχνης
Alter Ego -“Ο Άλλος μου εαυτός”
Αναπηρία Σήμερα -Υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία
Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης -Υποστήριξη ειδικών ομάδων
Εργάνη -Κέντρο Στήριξης της απασχόλησης & επιχειρηματικότητας των γυναικών
Οικολογική Κίνηση Ν. Θεσσαλονίκης
Όμιλος Unesco Νέων Θεσσαλονίκης
Πάνθηρες των Δρόμων -ΑΜΚΕ για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών
ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. -Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία
Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης.

Πηγή:
https://paratiritiriokmblog.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου