Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Τα συνεταιριστικά σουπερμάρκετ επιστρέφουν ξανά στις γειτονιές. Άρθρο της Γεωργίας Λινάρδου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.


Κάποτε υπήρχαν χιλιάδες αγροτικοί συνεταιρισμοί, ορισμένοι από τους οποίους δυστυχώς έγραψαν μια μελανή σελίδα στην ιστορία της σύγχρονης αγροτικής οικονομίας του τόπου.
Στόχος των σουπερμάρκετ «Επιλογή» είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν στα ράφια του περισσότερα από 400 ελληνικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών.Στόχος των σουπερμάρκετ «Επιλογή» είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν στα ράφια του περισσότερα από 400 ελληνικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών.Κάποτε λειτουργούσαν εκατοντάδες συνεταιριστικά σουπερμάρκετ και παντοπωλεία. Μετά έκλεισαν. Και τώρα, ανοίγουν πάλι το ένα μετά το άλλο, με ελληνικά προϊόντα που φτάνουν στο ράφι... δίχως την υπερεκτίμηση των μεσαζόντων!
Τη δεκαετία του '90 οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είχαν φτάσει να έχουν 250 δικά τους σουπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα. Η χαρά δεν κράτησε πολύ. Λίγο οι πολυεθνικές, οι εικονικοί συνεταιρισμοί, οι χονδρέμποροι, η κακοδιαχείριση και λίγο έως πολύ... το κόμμα με τους κομματάρχες συνδικαλιστές, βούλιαξαν μια σημαντική ιδέα για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στα ράφια. Και μετά ήρθε η «μίζα εισόδου», η «αγορά της θέσης» σε μια μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ.
Ετσι οι περισσότεροι, όσοι απέμειναν και έκαναν σοβαρά τη δουλειά τους, δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν το υπερβολικό κόστος και έβλεπαν ο ένας μετά τον άλλον τα προϊόντα τους να μένουν αδιάθετα, να χαλάνε ή να εκτοξεύονται ως μήνυμα διαμαρτυρίας στην πλατεία κάποιου χωριού ή σε μπλόκο της εθνικής οδού.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΣΟΥΠΕΡ (ΜΑΡΚΕΤ) ΑΠΑΤΗ Πως απογειώνονται εν μέσω κρίσης οι τιμές στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ. Χρήστος Κολώνας, Έθνος της Κυριακής.


Υπουλο χτύπημα... σε βάρος των νοικοκυριών από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες προχώρησαν όλες μαζί σε αυξήσεις τιμών των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Οι ανατιμήσεις, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», έγιναν σε όλη την γκάμα των φθηνών βασικών αγαθών.

Πως απογειώνονται εν μέσω κρίσης οι τιμές στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ
Τρόφιμα, γάλατα, απορρυπαντικά, καλλυντικά και χαρτικά ακρίβυναν έως και 23,48% σε μια περίοδο κατά την οποία οι οικογένειες δεν προλαβαίνουν να μετρούν τις απώλειες των εισοδημάτων τους, από τα φορολογικά μέτρα, την ανεργία και τις μειώσεις των μισθών. Οι πολυεθνικές και εγχώριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ακριβαίνουν τα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα, στα οποία καταγράφεται μεγάλη αύξηση της ζήτησης, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης δαπανών. Πωλούνται φθηνότερα σε σχέση με τα επώνυμα είδη, αφού δεν επιβαρύνονται από κόστη διαφήμισης, προβολής στα ράφια και συσκευασίας. Οι όμιλοι του λιανεμπορίου αποκομίζουν καθαρά κέρδη από τη συγκεκριμένη κατηγορία των προϊόντων. Carrefour, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Βερόπουλος και Μασούτης πρωταγωνιστούν στο κύμα ανατιμήσεων, εν μέσω οικονομικής ύφεσης.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Η ΠΡΩΣΚΑΛΟ στο Thess-Δίκτυο

Η ΠΡΩΣΚΑΛΟ συμμετέχει πλέον στο Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (Thess-Δίκτυο). Οι στόχοι του Δικτύου είναι η δικτύωση των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η ανάδειξη της αξίας του εθελοντισμού ως μια από τις κύριες κοινωνικές προτεραιότητες του σήμερα και η ανάληψη δράσεων που θα υποστηρίξουν την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως κέντρου για θέματα εθελοντισμού.
Ζητήματα όπως το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος, ο πολιτισμός, οι νέοι, το παιδί, τα άτομα με αναπηρία, οι μετανάστες, η πολιτιστική κληρονομιά, η Ευρώπη, ο συνεργατισμός, είναι μερικές μόνο από τις θεματικές προτεραιότητες του δικτύου.
Στο Thess-Δίκτυο συμμετέχουν οι παρακάτω οργανώσεις:
AIESEC Α.Π.Θ., AIESEC ΠΑ.ΜΑΚ, ALLE PASE AMENTE, Alter Ego. , Navarino Network, PRAKSIS, Street Panthers, UNESCO YOUTH CLUB OF THESSALONIKI, Youthnet Hellas, Άλλη Όψη, Αναπηρία σήμερα, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, Άρσις, Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών Κέντρου ΕΡΓΑΝΗ, Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Επανομής, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, παράρτημα Θεσσαλονίκης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων, Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών, Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, Νέα Ακρόπολη, Νέοι Αγρότες Θεσσαλονίκης, Οικοκοινωνία, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Παιδί στην Πόλη, Παιδιά εν δράσει, Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο., Σύμπραξη για το Κοινωνικό φύλο, Σχεδία στην πόλη, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Φίλοι πράσινου Θεσ/νίκης, Φίλοι του δάσους, Χ.Α.Ν.Θ.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η Κοινωνική Οικονομία ως απάντηση στην Οικο-Κοινωνικο-Οικονομική κρίση στην Ευρώπη (3)


Από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου 2011 ως ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) συμμετείχαμε στο “πρόγραμμα γνωριμίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς” καθώς και στην ημερίδα με θέμα "Η Κοινωνική Οικονομία ως απάντηση στην οικο-κοινωνικο-οικονομική κρίση στην Ευρώπη". 
 Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας ο κ. Απόστολος Ιωακειμίδης περιγράφοντας της επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας ανέφερε ότι είναι “μια ομάδα εταιρειών που λειτουργούν αντίθετα από τις παραδοσιακές κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις.  Χαρακτηρίζονται από ένα ισχυρό πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των μελών και ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς την τοπική κοινότητα στην οποία δραστηριοποιούνται. Κοινό χαρακτηριστικό τους στην επιχειρηματική δραστηριότητά τους, είναι πάνω από όλα η απουσία της επιδίωξης του κέρδους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους μετόχους της επένδυσης. Και είναι ακριβώς αυτό το στοιχείο, δηλαδή η μεγιστοποίηση του κέρδους με κάθε κόστος, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά αίτια της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, που είχε - και εξακολουθεί να έχει - μια καταστρεπτική επίδραση στην οικονομία πολλών χωρών και κυρίως του Νότου της Ευρώπης. Η κρίση έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους των φορέων χάραξης πολιτικής σε πιο μακροπρόθεσμους στόχους και στους ανθρώπους, αντί του κεφαλαίου, και έχει βοηθήσει στην τοποθέτηση των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας στην ημερήσια διάταξη και πάλι.
Κατά κάποιο τρόπο, η κρίση έγινε ευκαιρία για τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, να αποδείξουν πόσο καλά μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία, την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη”.