Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Βασικά σημεία της δημόσιας παρουσίασης της πρότασης για την εξαγορά, από συνεργατικό φορέα όλων των πολιτών, του 40% και του management της Ε.Υ.Α.Θ., που πωλείται από το Δημόσιο

Η ‘Κίνηση 136’
  δημιουργήθηκε από συλλογικότητες, φορείς και πολίτες που ζουν στην Θεσσαλονίκη
 —απευθύνεται σε όλους τους πολίτες
  ανέλαβε την πρωτοβουλία για το συντονισμό της δημιουργίας ενός νομικού προσώπου, κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο θα συμμετέχει στο δημόσιο διαγωνισμό πώλησης της ΕΥΑΘ, διεκδικώντας τον έλεγχο του νερού της πόλης από συνεργατικό φορέα των ίδιων των πολιτών - καταναλωτών και όχι από κάποια πολυεθνική εταιρεία.

 Η αναγκαιότητα

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία – Πλαίσιο περί Υδάτων:
  Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως οποιοδήποτε άλλο, αλλά θα πρέπει να θεωρείται κληρονομιά.
  Προτρέπει τις χώρες να παρέχουν υπηρεσίες ύδατος σε λογική τιμή γι’ αυτούς που το χρειάζονται.
  Ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην προστασία και τη διαχείριση των υδάτων
Ύστερα από δεκαετίες ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης, οι πόλεις στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο εγκαταλείπουν την ιδιωτική διαχείριση:
Βρυξέλλες ,Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγάρδη, Παρίσι, Γκρενόμπλ, Μπορντώ, Τουλούζ, Μονπελιέ, Μασσαλία, Λιλ, Βρέστη, Μπουένος Άιρες, Ατλάντα, Γιοχάνεσμπουργκ, Κοτσαμπάμπα κλπ
Το νερό παγκόσμια, όπου ιδιωτικοποιήθηκε, αυτό έγινε στο βωμό του κέρδους, παρά την έλλειψή του, τη ρύπανσή του και την ανορθολογική διανομή του. 

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Δημόσια παρουσίαση της πρότασης εξαγοράς της ΕΥΑΘ από συνεταιρισμούς πολιτών

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση της πρότασης της ΄΄κίνησης 136΄΄ που αφορά την εξαγορά, από συνεταιρισμούς πολιτών, του πωλούμενου από το Δημόσιο ποσοστού 40% και του managment της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη 2011 και ώρα 17:30  στην αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Αλ. Σβώλου και Εθνικής Αμύνης.
Η ΄΄κίνηση 136΄΄ δημιουργήθηκε από συλλογικότητες, φορείς και πολίτες που ζουν στην Θεσσαλονίκη, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και ανέλαβε το έργο του συντονισμού για τη δημιουργία ενός νομικού προσώπου, κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο θα συμμετέχει στο δημόσιο διαγωνισμό πώλησης της ΕΥΑΘ, διεκδικώντας τον έλεγχο του νερού της πόλης από συνεργατικό φορέα των ίδιων των πολιτών – καταναλωτών και όχι από κάποια πολυεθνική εταιρεία.

Πρόγραμμα παρουσίασης:
·         Καλωσόρισμα
·         10’ Παρουσίαση σχεδίου εξαγοράς ΕΥΑΘ ΑΕ
·         Παρεμβάσεις  - Τοποθετήσεις φορέων

·         Προβολή 35’ ντοκιμαντέρ Water Makes Money, σχετικά με τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του νερού σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις

·         Παρεμβάσεις πολιτών

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η Κοινωνική Οικονομία ως απάντηση στην Οικο-Κοινωνικο-Οικονομική κρίση στην Ευρώπη (2)


Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης που αφορούσε την ημερίδα που έγινε στις Βρυξέλλες στις 20 Οκτωβρίου 2011, με θέμα "Η Κοινωνική Οικονομία ως απάντηση στην Οικο-Κοινωνικο-Οικονομική Κρίση", παρουσιάζουμε την πρώτη από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που έγιναν στα πλαίσια αυτής της ημερίδας.
Κατά την έναρξη χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Τρεμόπουλος, στον οποίο τόνισε ότι “στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, της ανεπάρκειας των φυσικών πόρων και της επισιτιστικής κρίσης, της οικονομικής αστάθειας, της ψυχολογικής καθίζησης και της οικονομικής αναταραχής αυτό το νέο πρότυπο της κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης αναδύεται ως ευκαιρία μέσα από τα αδιέξοδα της οικονομίας του ανταγωνισμού. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε εισαγωγικά είναι ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις στη βιωσιμότητα. Σε τέσσερεις άξονες. Βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών, ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας. Μιλάμε για ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας που γίνεται στα όρια της κλασικής αντίληψης για την οικονομία”.
Στη συνέχεια ο Malte Arhelger αντιπρόσωπος του Sven Giegold, ευρωβουλευτή των Πράσινων στη Γερμανία ανέπτυξε την παρουσίασή του με θέμα Rapporteur of the own initiative report on the Statute for a European Cooperative Society with regard to the involvement of employees 2011/2116(INI)). - Έκθεση πρωτοβουλίας σχετικά με το καταστατικό της  Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Εταιρίας όσον αφορά το ρόλο των εργαζομένων 2011/2116 (INI))”.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Μικροκαταθέτες φτιάχνουν τις δικές τους τράπεζες, του Αχιλλέα Φακατσέλη, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακόμη μία φορά, ο αμερικανικός κοινωνικός ακτιβισμός αποδεικνύεται πρωτοπόρος.
Στην πρωτοπορία και πάλι οι Αμερικανοί κοινωνικοί ακτιβιστές. Αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις μεγάλες τράπεζες, όχι για να τις πάνε το εξωτερικό αλλά σε μικρές τοπικές συνεταιριστικές.
Μετά από τα κινήματα των καταλήψεων, που υπερέβησαν το εύρος των ευρωπαϊκών κινητοποιήσεων των «αγανακτισμένων» και εξακολουθούν ακούραστα να σαρώνουν την αμερικανική επικράτεια, ένα νέο κίνημα έρχεται να προσθέσει τη δυναμική του στα «οδοφράγματα» της αντικαπιταλιστικής αφύπνισης: το κίνημα Μεταφοράς Τραπεζικών Λογαριασμών. Πρόκειται για μια απλή ιδέα, που ανοίγει νέους ορίζοντες στις δυνατότητες που έχουν οι μικροκαταθέτες να επηρεάζουν τις μεγάλες τράπεζες, προτρέποντας αυτούς ακριβώς τους μικροκαταθέτες να μεταφέρουν τα χρήματά τους στους μικρούς, τοπικούς μη κερδοσκοπικούς πιστωτικούς συνεταιρισμούς που συνθέτουν τον απόμακρο γαλαξία του λαϊκού καπιταλισμού στα σπλάχνα των ΗΠΑ.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Η Κοινωνική Οικονομία ως απάντηση στην Οικο-Κοινωνικο-Οικονομική κρίση στην Ευρώπη

Στις 19-21 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, επίσκεψη στελεχών οργανώσεων κοινωνικής οικονομίας, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαμε ως ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή. 
Το θέμα της συνάντησης ήταν κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ως απάντηση στην κρίση". Στα πλαίσιά της και υπό την αιγίδα του Μιχάλη Τρεμόπουλου πραγματοποιήθηκε, στις 20 Οκτωβρίου, ημερίδα με θέμα "Η Κοινωνική Οικονομία ως απάντηση στην Οικο-Κοινωνικο-Οικονομική Κρίση". 
Ο στόχος της ήταν να αναδείξει πως η ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν τις άμεσες συνέπειες της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μπορεί να συμβάλλει ως μια βιώσιμη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση. Έγιναν παρουσιάσεις από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των μεγαλύτερων ομοσπονδιών και δικτύων που ασχολούνται με την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη.
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η σημασία για την ευρωπαϊκή οικονομία και την κοινωνία των συνεταιρισμών, των ταμείων αλληλασφάλισης, των ενώσεων, των ιδρυμάτων και των κοινωνικών επιχειρήσεων (που αποτελούν τον τρίτο τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας) αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο πανευρωπαϊκά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας