Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Η Κοινωνική Οικονομία ως απάντηση στην Οικο-Κοινωνικο-Οικονομική κρίση στην Ευρώπη

Στις 19-21 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, επίσκεψη στελεχών οργανώσεων κοινωνικής οικονομίας, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαμε ως ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή. 
Το θέμα της συνάντησης ήταν κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ως απάντηση στην κρίση". Στα πλαίσιά της και υπό την αιγίδα του Μιχάλη Τρεμόπουλου πραγματοποιήθηκε, στις 20 Οκτωβρίου, ημερίδα με θέμα "Η Κοινωνική Οικονομία ως απάντηση στην Οικο-Κοινωνικο-Οικονομική Κρίση". 
Ο στόχος της ήταν να αναδείξει πως η ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν τις άμεσες συνέπειες της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μπορεί να συμβάλλει ως μια βιώσιμη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση. Έγιναν παρουσιάσεις από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των μεγαλύτερων ομοσπονδιών και δικτύων που ασχολούνται με την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη.
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η σημασία για την ευρωπαϊκή οικονομία και την κοινωνία των συνεταιρισμών, των ταμείων αλληλασφάλισης, των ενώσεων, των ιδρυμάτων και των κοινωνικών επιχειρήσεων (που αποτελούν τον τρίτο τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας) αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο πανευρωπαϊκά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας
14.00 - 14.05   :   Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ευρωβουλευτής Πράσινοι (Ελλάδα) Χαιρετισμός
14.05 - 14.20   : Sven Giegold, Ευρωβουλευτής Πρασίνων (Γερμανία), εισηγητής της έκθεσης πρωτοβουλίας σχετικά με το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Εταιρίας όσον αφορά το ρόλο των εργαζομένων 2011/2116 (INI)).
14.20 - 14.35   :   Απόστολος Ιωακειμίδης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, Μονάδα F2: συνεταιρισμών, ασφαλίσεων, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και υποστήριξη της Βιομηχανίας Τουρισμού
14.35 - 14.45   :   Ερωτήσεις
14.45 - 15.00   :   Karine Pflüger, ΓραμματείαSocial Economy Europe
15.00 - 15.15   :   Ελένη Σπανοπούλου, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης αλληλασφαλιστικών ταμείων (AIM) International Association of Mutual benefit societies (AIM)
15.15 - 15.30   :   Klaus Niederländer, Διευθυντής CooperativesEurope (Κοινή πλατφόρμα των συνεταιρισμών στην Ευρώπη) Cooperatives Europe
15.30 - 15.45   :   Patrick de Boucquois, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Ενώσεων Γενικού Συμφέροντος (CEDAG) European Council of Associations of General Interest (CEDAG)
15.45 - 16.00   :   Erdmuthe Klaer, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων και Περιφερειών για την Κοινωνική Οικονομία European Network of Cities and Regions for the Social Economy (REVES)
16.00 - 16.15   :   Arnaud Pinxteren (Βουλευτής Περιφέρειας Βρυξελλών, Ecolo), "Η κοινωνική οικονομία ως κινητήρια δύναμη της μετάβασης "
16.15 - 16.30   :   Marc Willem (Διευθυντής Komosie) RREUSE KomosieNetwork
16.30 - 16.45   :   Δρ Γιώργος Τσομπάνογλου, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Η αξία της Κοινωνικής Οικονομίας: Θέματα και Προοπτικές"
16.45 - 17.00   :   Ερωτήσεις και κλείσιμο

 
Σε επόμενες αναρτήσεις θα γίνει προσπάθεια παρουσίασης των εισηγήσεων στην Ημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου