Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από την πλειοψηφία της ολομέλειας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο εισάγονται στην Ελλάδα οι θεσμοί της «κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας».
Με το νομοσχέδιο προωθείται η συγκρότηση των «κοινωνικών συνεταιρισμών», με στόχο την στήριξη οικονομικά ευπαθών ομάδων, μέσω μιας επιχειρηματικότητας που δεν θα έχει ως πρώτο στόχο της το κέρδος.


Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν την κυβερνητική πρόταση είτε ως «καλή πρόθεση χωρίς προίκα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, είτε ως μια παραπλάνηση του οικονομικά δοκιμαζόμενου λαού, κατά τα κόμματα της Αριστεράς.
Παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, έδωσε η πρώην υπουργός Εργασίας και εμπνευστής του νομοσχεδίου, Λούκα Κατσέλη: ««Πέντε κοινωνικοί λειτουργοί ή ψυχολόγοι, μπορεί να συνεταιριστούν για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας με λογικό και χαμηλό κόστος. Πέντε νέα άτομα ή γυναίκες που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, μπορεί να αναπτύξουν επαγγελματική δραστηριότητα σε τομείς που σχετίζονται με την προβολή παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη πολιτιστικών υπηρεσιών. Επτά άτομα από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, μπορούν να συνεταιριστούν για να υποστηρίξουν αναπήρους να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας…
«Πρόκειται για πολύ δυναμικό τομέα, και πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για κάθε χώρα» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. «Με την κοινωνική οικονομία, παρέχεται η δυνατότητα να καλυφθούν υπηρεσίες, εκεί που το Δημόσιο εμφανίζεται αναποτελεσματικό, και ο ιδιωτικός τομέας δεν επενδύει, καθώς έχει ως κύρια αποστολή το κέρδος».
«Οι συνεταιρισμοί παραγωγής τοπικών γλυκισμάτων στη Φλώρινα, θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας στο νομό, που φτάνει το 25%; Τα πιστεύει κανείς αυτά που τα λέει ή τα λέει για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο;» αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.
«Οι Ισπανοί είναι πιο έξυπνοι από μας που αύξησαν τις θέσεις εργασίας στην κοινωνική οικονομία κατά 58% σε λίγα χρόνια; Ή μήπως είναι πιο έξυπνοι οι Ιταλοί, που αύξησαν τις θέσεις εργασίας στην κοινωνική οικονομία κατά 400%;» απάντησε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
«Θετικό στο νομοσχέδιο είναι ο στόχος. Τα μέσα δεν είναι θετικά» αντέταξε η εισηγήτρια της ΝΔ, Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα: «Στην Ευρώπη, όπου η κοινωνική οικονομία καταλαμβάνει το 10% της πραγματικής, οι κοινωνικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν εναλλακτικές πιστώσεις και χρηματοδοτικά προϊόντα με ευνοϊκούς όρους, καθώς και φορολογικές διευκολύνσεις. Από το νομοσχέδιο, τέτοιες μέριμνες απουσιάζουν» ανέφερε η κα Σπέντζα.
«Έχουμε πολύ μικρότερο ασφάλιστρο, το οποίο είναι μειωμένο κατά 50%, έτσι ώστε να αποτελεί από μόνο του ένα κίνητρο για την ενασχόληση σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν φορολογικά κίνητρα που μπορούν να ενισχυθούν. Υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν - όπως το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας» απάντησε ο Γ. Κουτρουμάνης.
«Φοβόμαστε ότι με τις γενικότητες, τις ασάφειες, τα παραθυράκια και την πλήρη έλλειψη τεχνογνωσίας και εμπειρίας, η κοινωνική επιχειρηματικότητα θα εξελιχθεί δυστυχώς σε μια έμμεση αργομισθία επιδοματικού χαρακτήρα, που θα απαιτεί συνεχή κάλυψη ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό που έτσι και αλλιώς είναι άδειος» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ουρανία Παπαδάκη από πλευράς του ΛΑΟΣ, επικαλούμενη και σχετικές παρατηρήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Πρέπει να αποκλειστεί ο διορισμός πολιτικά ημετέρων, πασχόντων-μαϊμού, αμαρτωλών μη κυβερνητικών οργανώσεων ή μεταναστών στις μονάδες αυτές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων» συμπλήρωσε.
«Πίσω από παραπλανητικές εκφράσεις, («συνδυασμός κερδοφορίας και αλληλεγγύης» κλπ.), το νομοσχέδιο έρχεται ν’ ανοίξει πόρτες στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων σε τομείς όπως η υγεία και η πρόνοια» σημείωσε ο Γιάννης Πρωτούλης του ΚΚΕ. «Θα κλείνουν γηροκομεία, ψυχιατρεία, ιδρύματα αναπήρων, βρεφικοί σταθμοί, όπως κλείνουν σήμερα - και αυτά θα αναλάβουν να τα αντιμετωπίζουν συνεταιρισμοί ανέργων και ευπαθών ομάδων. Κοροϊδεύετε τον κόσμο» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πολιτικής και διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων χρέωσε στο νομοσχέδιο ο Μ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ), για να παρατηρήσει αργότερα ο εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, πως έπονται τα «κομματικά παραρτήματα που θα βαφτίζονται «κοινωνικές επιχειρήσεις» και θα νέμονται ξεδιάντροπα κρατικά και κοινωνικά προγράμματα, προκειμένου υποτίθεται να υπηρετήσουν τους ιερότατους κοινωνικούς σκοπούς».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Θ. Λεβέντης, δήλωσε πως το κόμμα του ψηφίζει «παρών» επί της αρχής, παρότι συμφωνεί με τους στόχους του νομοσχεδίου. «Τι έγινε με τους συνεταιρισμούς; Φυλλορρόησαν - και είναι τεράστιες οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Πώς λειτούργησαν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Διοχετεύτηκαν κι εκεί τεράστια ποσά και διασπαθίστηκαν» ανέφερε σχετικά ο βουλευτής.
Αντίθετα, ο Οδυσσέας Βουδούρης (ΠΑΣΟΚ), υπενθύμισε τη διάδοση της ιδέας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως «στη Γαλλία, το 30% τα των νοσηλευτικών κλινών ανήκει σε αυτόν τον τομέα, που είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος και δουλεύει με κοινωνικούς όρους υπό την εποπτεία του κράτους. Μάλιστα, αυτά τα νοσοκομεία είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στη Γαλλία…».
Πυρά δέχθηκε η κυβέρνηση για τις τροπολογίες που υπέβαλλε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή - και κυρίως για την τροπολογία που αφορά την συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, με την οποία επιδιώκεται η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης φέτος, στα 3,443 δις ευρώ, και με δεδομένο ότι οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την μη καταβολή 250 εκ. ευρώ από το rebate για το φάρμακο. Όπως πάντως, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε ένα θετικό αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων, που αν επιτευχθεί, η τροπολογία θα αποσυρθεί.
Η ρύθμιση συναντά την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας, με τον εκπρόσωπό της, Κώστα Μαρκόπουλο, να διακρίνει «χαριστική βολή στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία που απασχολεί 6.500 εργαζόμενους, για μία υστέρηση 250 εκ. ευρώ». Ο κος Μαρκόπουλος συνεχάρη πάντως τον υπουργό για την πρόθεσή του να επιτευχθεί μια συμφωνία κατά την αποψινή συνάντηση.
Η δεύτερη επίμαχη διάταξη, δίνει το δικαίωμα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων να δίνουν εντολές στην Τράπεζα της Ελλάδος για ανταλλαγή ή αντικατάσταση των τίτλων τους με άλλους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, «χωρίς αυτό να συνιστά κακή διαχείριση». Άλλο τόσο, προβλέπεται η δυνατότητα ρευστοποίησης μέρους του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων «και ιδίως της πώλησης κινητών αξιών του Ελληνικού Δημοσίου, που ανήκουν στο ενεργητικό του», και πάλι χωρίς να συνιστά αυτό κακή διαχείριση από την Τράπεζα της Ελλάδος». Η ρύθμιση αυτή, συναντά τις εντονότατες αντιδράσεις εκ μέρους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ - με το μεν Κομμουνιστικό Κόμμα να θεωρεί το νομοσχέδιο «προπέτασμα καπνού για να περάσει η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων» και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την «δυνατότητα να πωλούνται, να αγοράζονται και να ανταλλάσσονται τα ομόλογα, χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμοι έλεγχοι».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου