Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ο "Βίος Coop" και η ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. στην εκπομπή "Αντιδραστήριο" της ΕΡΤ3

Η εκπομπή "Αντιδραστήριο" της ΕΡΤ3 στις 22 Ιουνίου 2016, παρουσιάζει το κίνημα στη Γαλλία ενάντια στον εργασιακό νόμο και επίσης, αναφέρεται σε αυτο-οργανωμένα συνεργατικά και συνεταιριστικά εγχειρήματα που συμμετείχαν πρόσφατα στο 5ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, στην Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης "Βίος Coop" και η ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) από τον Κάρολο Καβουλάκο.
Συντακτική ομάδα της εκπομπής: Στέλιος Νικητόπουλος και Πάνος Κάσαρης.
Βιντεοσκοπημένη η εκπομπή στη διεύθυνση:
http://webtv.ert.gr/ert3/22ion2016-antidrastirio/

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Συγκριτική ανάλυση δεδομένων ανάμεσα στα αποτελέσματα των αναπτυξιακών νόμων και του "Βίος Coop"

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΙΟΣ COOP

Αν αυτές οι κρατικές ενισχύσεις δίνονταν με το μοντέλο του "Βίος Coop", δηλ. της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), οι νέες θέσεις εργασίας που θα προέκυπταν θα ήταν 1.014.362, δηλ αρκετές για να ανοίξουν περίπου 145.000 καταστήματα βιος coop ! 

Το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζοντας το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου έδωσε στοιχεία των αποτελεσμάτων των τριών προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, που ψηφίστηκαν το 1998( ν.2601/98), το 2004 (ν.3299/04) και 2011 (3908/11).

Η κριτική που άσκησε η ΠΡΩΣΚΑΛΟ στο σχέδιο είναι ότι παρόλες τις διακηρύξεις για ένα “άλλο” μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην ΚΑΛΟ, τελικά και αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει τον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες: προώθηση της ιδιωτικής οικονομίας που ευθύνεται, μαζί με το κρατικο-κυβερνητικό πελατειακό σύμπλεγμα, για την καταβαράθρωση της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Πέρα όμως από την κριτική, σημασία έχει να δείξουμε καθαρά τι εννοούμε όταν μιλάμε για ένα “άλλο” μοντέλο ανάπτυξης και πώς αυτό μπορεί να γίνει πράξη μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης, ύφεσης και παραγωγικής κατάρρευσης.

Για να αποδείξουμε αυτό που λέμε προχωρήσαμε σε μια σύγκριση των αποτελεσμάτων των αναπτυξιακών νόμων με το παράδειγμα του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού βιος coop, που ιδρύθηκε το Μάρτη του 2012, με βάση το ν.1667/86, και άνοιξε το πρώτο κατάστημά του την 1η Δεκέμβρη του 2013.

Προτάσεις παρεμβάσεων για την Κ.ΑΛ.Ο. στον αναπτυξιακό νόμο


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ.ΑΛ.Ο. ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ


Άρθρο 5    Όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής
·        2. Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων 
     δ. για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του N. 4019/2011 (Α'216), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και άλλες μικρές κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής χωρίς εξαίρεση, στο ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ για κάθε μία από αυτές και ανάλογα πολλαπλάσιο για συνεργατικά σχήματα.
·        3. Περιεχόμενο επενδυτικού σχεδίου
     γ. διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν, με τον όρο ότι οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 200%, και το 20% για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του N. 4019/2011 (Α'216), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και άλλες μικρές κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής χωρίς εξαίρεση, τη λογιστική αξία ...του επενδυτικού σχεδίου.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ: Εγκατάλειψη του εναλλακτικού παραγωγικού μοντέλου και της Κοινωνικής Οικονομίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

Εγκατάλειψη του εναλλακτικού παραγωγικού μοντέλου και της Κοινωνικής Οικονομίας 

Σαφής εγκατάλειψη του στόχου για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μέσα από την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) προκύπτει από το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, που συζητιέται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής. Το αντίθετο, μάλιστα, παρουσιάζεται μια ακόμη εκδοχή του ίδιου αποτυχημένου μοντέλου ενισχύσεων που εφαρμόζεται για 10ετιες και καταδίκασε τη χώρα σε παραγωγική αποδιάρθρωση και οικονομική κατάρρευση.
Η ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. μελέτησε το σχέδιο νόμου (σ/ν) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τον τίτλο "Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις"  και καταθέτει τα συμπεράσματά της. Αν κληθεί, μάλιστα, από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, μπορεί να καταθέσει πιο αναλυτικές προτάσεις και τροπολογίες για τη στήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Συνοπτικά:

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Το Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κ. Μακεδονίας δεν συμμετέχει στο Συνέδριο της Αθήνας

Το Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κ. Μακεδονίας δεν συμμετέχει στο Συνέδριο της Αθήνας

Δίνει έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Δελτίο Τύπου 3.6.2016

Το Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ) Κεντρικής Μακεδονίας την 1η Ιούνη 2016 πραγματοποίησε τη 2η προσυνεδριακή του ημερίδα-συνέλευση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ), ενόψει και του σχετικού συνεδρίου στις 10-12 Ιουνίου στην Αθήνα.
Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του συνεδρίου διατυπώθηκαν ενστάσεις κύρια από την μεριά των κοινωνικών συνεταιρισμών, τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τον στόχο του εγχειρήματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχημάτων αυτών δήλωσε πως δε θα συμμετείχε τόσο στην περιφερειακές διαδικασίες όσο και στο κεντρικό συνέδριο στην Αθήνα, σε ένα συνέδριο όπου όλα ήρθαν “από τα πάνω” - ορίστηκε το πλαίσιο, στήθηκαν οι επιτροπές και οι υπόλοιποι κλήθηκαν απλά να συμμετάσχουν.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Η ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. στην εκπομπή "Αντιδραστήριο" της ΕΡΤ3

Η εκπομπή "Αντιδραστήριο" της ΕΡΤ3 στις 1 Ιουνίου 2016, καταγράφει τις δράσεις του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης "Βίος Coop", της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία), της "Κίνησης 136" για τη συνεργατική διαχείριση του νερού και του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Καταλονίας (C.I.C.).
Συντακτική ομάδα της εκπομπής: Στέλιος Νικητόπουλος και Πάνος Κάσαρης.
Βιντεοσκοπημένη η εκπομπή στη διεύθυνση:
http://webtv.ert.gr/ert3/01ion2016-antidrastirio/