Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδήλωση για την εναλλακτική οικονομία – απάντηση στην κρίση


Εκδήλωση με γενικό τίτλο "Η εναλλακτική οικονομία και ο κοινοτισμός στην Ελλάδα, ιδιαιτερότητες, προβλήματα και προοπτικές" πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 στην αίθουσα του πολυχώρου Άρδην στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτήν μίλησε ο Μ. Βραχνάκης, Επικ. Καθηγητής ΤΕΙ, για της προοπτικές πολύπλευρης ανάπτυξης (κτηνοτροφικής, γεωργικής, αγροτουριστικής) που κυοφορούν οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής υπαίθρου, ο Γ. Δαουτόπουλος, Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ, για τις αντιφάσεις του κυρίαρχου διατροφικού μοντέλου της χώρας, αλλά και τις αδυναμίες των διάφορων εγχειρημάτων που ξεπήδησαν μέσα στα 2 τελευταία χρόνια της κρίσης. Τέλος, ο Κ. Νικολάου, Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος αναφέρθηκε στη δυνατότητα συγκρότησης ενός συνεταιριστικού εγχειρήματος διάθεσης προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές και παρουσίασε τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης "Βίος Coop".

Το βίντεο της εισήγησης του Γ. Δαουτόπουλου είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση:


και της εισήγησης του Κ. Νικολάου στη διεύθυνση:


Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. στο GreenWave Festival


Η ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. συμμετέχει με περίπτερο στο GreenWave Festival 2012, που πραγματοποιείται από 13 έως 16 Σεπτεμβρίου 2012 στο Δημοτικό Πάρκο απέναντι από τη ΧΑΝΘ (χώρος πρώην αναψυκτηρίων) στη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο 15.9.12 στις 7.30 μμ διοργανώνεται συζήτηση με γενικό τίτλο «Οικονομική κρίση, συλλογικά αγαθά (νερό, ενέργεια, σκουπίδια) και οικονομία της κοινωνίας των πολιτών», κατά την οποία θα παρουσιασθούν οι δράσεις συλλογικοτήτων, που η ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. στηρίζει και συμμετέχει ενεργά (Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων, Κίνηση 136, Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης Bios Coop, ΔΙΑΝΘΕΣ - Δίκτυο Ανταλλαγών Θεσσαλονίκης).

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. στη Δ.Ε.Θ.

Η ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με περίπτερο μαζί με τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης "Βιος Coop", την Κίνηση 136 και την Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων. Το περίπτερο είναι εξωτερικό (Νο 15) και βρίσκεται αριστερά από την είσοδο του πύργου του ΟΤΕ.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. στο Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2012

Η ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. συμμετείχε στο Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Σεπτεμβρίου 2012 στο ΑΠΘ, με σταντ μαζί με τον Κοινωνικό Καταναλωτικό  Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης "Βιος Coop", την Κίνηση 136 και την Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Η παγκοσμιοποίηση της αλληλεγγύης


Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Βαρκελώνη 2011


Lima 1997, Québec 2001, Dakar 2005, Luxembourg 2009 είναι οι συναντήσεις που σηματοδοτούν τη διεθνή δικτύωση της κοινωνικής οικονομίας. Η διαδικασία αυτή κάνει τώρα μια στάση λίγες μέρες στη Βαρκελώνη (το Τριαντάφυλλο της Φωτιάς, όπως ονομαζόταν στο εργατικό κίνημα των αρχών του 20ου αιώνα) για να γεννηθεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προώθησης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (RIPESS EUROPERéseau Intercontinental de Promotion de l’Économie Sociale et Solidaire. Europe).

Είναι έτσι, που συγκεντρωμένοι σε αυτήν την πόλη, εμείς όλοι, εκπρόσωποι των δικτύων του Βελγίου, Καταλονίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Γερμανίας, διακηρύσσουμε ότι μετά από τρεις ημέρες εργασίας και γόνιμων ανταλλαγών, στις 8, 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2011, δημιουργήσαμε το Δίκτυο RIPESS EUROPE, το εξοπλίσαμε με καταστατικό και εκλέξαμε τα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπούν στη Συντονιστική Επιτροπή για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου RIPESS είναι μια ευκαιρία υπενθύμισης ότι έχουμε πίσω μας ένα μακρύ μονοπάτι αγώνων και εμπειριών που σημάδεψαν την κοινωνική και πολιτική ιστορία της Ευρώπης. Κάθε φορά που στο μικρότερο χωριό της γηραιάς ηπείρου, οι άνδρες και οι γυναίκες συναντήθηκαν και έδωσαν μια συλλογική και απελευθερωτική απάντηση για να καλύψουν τις ανάγκες τους, έκαναν να προοδεύσει η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Οι συνεταιρισμοί, ενώσεις αλληλοβοήθειας, ενώσεις πίστωσης και αντίστασης, συνδικάτα, αλλά εξίσου και τα λαϊκά πανεπιστήμια και κύκλοι, εγκυκλοπαιδικά κέντρα, εργατικές βιβλιοθήκες, χορωδίες και θεατρικές ομάδες, ... έχουν σχηματίσει σταδιακά μια κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά, που είμαστε παιδιά της και την ίδια στιγμή αισθανόμαστε οι συνεχιστές των ιδανικών τους.

Η δημιουργία του Δικτύου RIPESS EUROPE είναι μια ευκαιρία για να επισημανθεί ότι το μοντέλο της σημερινής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης χαρακτηρίζεται από την απληστία, τον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό, και τη βία κατά των προσώπων. Αντίθετα, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία θέλει να υπερβεί τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης και να προωθήσει τρόπους οργάνωσης από το τοπικό έως το παγκόσμιο, που προάγουν την ελευθερία. Αρνούμαστε (απορρίπτουμε) τις αιτίες και τις συνέπειες της τρέχουσας κρίσης. Αυτή βασίζεται στην κερδοσκοπία των ανεξέλεγκτων χρηματοοικονομικών ροών και σε ένα άγριο οικονομικό μοντέλο που φτωχαίνει και αποκλείει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων και εδαφών, καταστρέφοντας την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά ολόκληρου του κόσμου.


Η Οικονομία που χρειαζόμαστε



Διακήρυξη του κινήματος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στο Rio +20


(Η διακήρυξη αυτή εκδόθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Διηπειρωτικού Δικτύου Προώθησης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Réseau Intercontinental dePromotion de l’Économie Social Solidaire - RIPESS) τον Ιούνιο του 2012 στο Rio de Janeiro.)

Η Σύνοδος Κορυφής των λαών και η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη Rio +20 πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή κρίσης του πολιτισμού που εκφράζεται με μια ποικιλία κρίσεων: διατροφική, οικολογική, ενεργειακή, οικονομική, κοινωνική και πολιτικής εκπροσώπησης. Και δεν είναι με την ίδια σκέψη και το ίδιο κοινωνικό μοντέλο που δημιούργησαν αυτές τις κρίσεις, που θα βγούμε από αυτήν!

Η υποτιθέμενη πράσινη οικονομία, έτσι όπως αυτή παρουσιάστηκε από τις κυβερνήσεις και τις πολυεθνικές δεν είναι παρά μια επέκταση αυτού του μοντέλου διαμέσου της εμπορευματοποίησης των κοινών αγαθών, ως νέα οδός επέκτασης του καπιταλισμού σε κρίση, ενώ η αλληλέγγυα οικονομία επιτρέπει να χειραφετηθούμε.

Σε όλες τις ηπείρους, σε κοινότητες, περιφέρειες και χώρες υπάρχουν ήδη κοινωνικές και οικονομικές πρωτοβουλίες σε πολλούς τομείς δραστηριοτήτων που αποδεικνύουν τη συγκεκριμένη και ζωντανή δυνατότητα άλλων μοντέλων ανάπτυξης, οργάνωσης της οικονομίας και των κοινωνιών, όπου η ζωή, oπλουραλισμός, η αυτοδιαχείριση, η περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη ορίζουν μια αλληλέγγυα οικονομία διαφοροποιημένη από την καπιταλιστική οικονομία. Η αλληλέγγυα οικονομία είναι ένα κοινωνικό κίνημα που, μαζί με άλλα, συμβάλλει στην εδραίωση μιας πραγματικής οικονομικής και πολιτικής δημοκρατίας.